Wat is het verschil tussen futures en forwards?
Futures en forwards: de belangrijkste verschillen in instrumenten
Het veelvuldig voorkomen van crises op de wereldmarkt maakt het noodzakelijk om te zoeken naar instrumenten waarmee u prijsrisico's effectief kunt beheren. Tegenwoordig is het moeilijk om prijsbewegingen te voorspellen, zelfs op korte termijn. Verschillende afgeleide financiële instrumenten, zoals futures en termijncontracten, helpen je te beschermen tegen verliezen en risico's te beperken. Hiermee kun je een voorlopige overeenkomst vastleggen om activa te kopen/verkopen tegen een bepaalde prijs. Maar wat is het verschil tussen futures en forwards?
Om deze instrumenten effectief te gebruiken in beleggingsstrategieën om je tegen risico's te beschermen, is het de moeite waard om je in hun essentie te verdiepen.
Termijncontract en de kenmerken ervan
Een termijncontract is een contract met een vaste looptijd dat over de toonbank wordt gesloten en de verkoper verplicht om in de toekomst een bepaalde hoeveelheid van een actief aan de koper te leveren. Het contract specificeert de leveringsprijs en de locatie. De datum wordt bepaald of opengelaten. Om het verschil tussen een termijn- en een futurecontract te begrijpen, is het nodig om eerst de kenmerken van eerstgenoemde te bekijken:
- Het wordt gesloten zonder tussenpersoon;
- De looptijd van het contract wordt bepaald door de partijen;
- Er is geen mogelijkheid om de overeenkomst te beëindigen of de voorwaarden ervan te wijzigen;
- Er zijn geen kosten verbonden aan het afsluiten van de transactie.
De voorwaarden van de transactie zijn bindend voor beide partijen. De meeste van deze transacties zijn leveringstransacties, dat wil zeggen dat ze fysiek tastbaar zijn (goederen, valuta, effecten, enz.).
De aankoop van een instrument betekent het openen van een lange positie. Dit houdt een verplichting in om de onderliggende waarde in de toekomst te kopen. Wanneer een instrument wordt verkocht, wordt een shortpositie geopend, d.w.z. een deelnemer verplicht zich om aandelen, valuta of grondstoffen tegen een bepaalde prijs te verkopen.
Futurescontract en de kenmerken ervan
Een futurescontract is een beurscontract voor de levering van een onderliggend actief op een bepaald moment tegen een bepaalde prijs. Het bepaalt de voorwaarden van de transactie, namelijk de parameters voor kosten, levering en betaling, en het bedrag van de garantieverplichting, die beide partijen in hetzelfde bedrag betalen. Soms wordt ook het tijdsbestek gespecificeerd. Om het verschil tussen futures en forwards te begrijpen, is het ook de moeite waard om de kenmerken van het eerste type derivaat te belichten:
- Het wordt afgesloten met de medewerking van een tussenpersoon - een makelaar;
- De procedure is gestandaardiseerd door de beurs - beide partijen accepteren de voorwaarden;
- Een deel van het derivaat kan verkocht worden aan een derde partij;
- De clearinginstelling staat garant voor de transactie;
- Dergelijke contracten zijn onderhevig aan rapportering.
De onderliggende activa voor futures zijn vaak aandelen, obligaties, valutaparen, grondstoffen (olie, gas), enz. Dergelijke overeenkomsten zijn bindend voor beide partijen.
Wat is het verschil tussen futures en forwards?
Op het eerste gezicht lijkt het enige verschil tussen een forward- en een futureinstrument te zijn dat de eerstgenoemde buiten de beurs om wordt verhandeld, terwijl de laatstgenoemde op de beurs om wordt verhandeld. Maar er zijn nog andere kenmerken die hieruit voortvloeien:
- Standaardisatie. De parameters van een futures-transactie zijn duidelijk gedefinieerd door de beurs die de transactie garandeert, inclusief de stap van de prijsverandering. Termijncontracten zijn minder gestandaardiseerd en de voorwaarden ervan worden door de partijen in onderling overleg vastgesteld.
- Overdraagbaarheid van instrumenten. Een futurescontract kan worden overgedragen aan andere beleggers, terwijl een termijncontract die mogelijkheid niet biedt.
- Doel van het gebruik. Termijncontracten worden gebruikt om de voorwaarden van een transactie vast te leggen. Futurescontracten worden vaker gebruikt om de risico's af te dekken die verbonden zijn aan veranderingen in de koersen.
- Levering van activa. Bij een termijncontract gaat het meestal om de daadwerkelijke levering van een grondstof, terwijl het bij een futurescontract vaak gaat om de overdracht van het equivalent ervan of een verplichting om een transactie boven de markt af te sluiten.
Kortom, futures en forwards zijn twee belangrijke instrumenten voor risicobeheer op financiële markten, hoewel hun aanpak verschilt. Eenvoudig gezegd worden futures verhandeld op een beurs, terwijl forwards particuliere transacties zijn. Eerstgenoemde zijn zeer gestandaardiseerd en liquide. De laatste zijn contracten waarvan de voorwaarden rechtstreeks tussen de deelnemers worden bepaald. Dit maakt ze flexibeler voor beide partijen. De keuze voor de beste optie hangt af van de specifieke doelstellingen van de belegger.