Soorten beursorders en hoe verschillen ze?

De belangrijkste soorten beursorders analyseren: verschillen en bijzonderheden van hun toepassing

Om op de beurs te handelen, moet een belegger contact opnemen met een gecertificeerde tussenpersoon die een licentie heeft om te werken. Een tussenpersoon is een bedrijf dat toegang biedt tot de beurs en een commissie vraagt voor zijn diensten. Een marktdeelnemer gebruikt een order om transacties uit te voeren (kopen of verkopen van een bepaald aantal financiële instrumenten). Dit is een speciale toepassing voor een broker waarmee je posities kunt openen of sluiten.

Om succesvol te kunnen handelen, moet u orders op de juiste manier gebruiken. U kunt fouten voorkomen en tijd besparen door de automatische verzending ervan in te stellen.

Welke soorten orders zijn er?

Laten we eens kijken naar wat een beursorder in technische termen is. Dit concept is een opdracht op een koersgrafiek waarbij bepaalde parameters worden gespecificeerd, waaronder acties, limieten en bedragen. Het zal worden uitgevoerd als aan de gespecificeerde voorwaarden wordt voldaan. Zoals reeds vermeld, hoeft een handelaar niet betrokken te zijn bij dergelijke processen. Het is voldoende om automatische orderuitvoering in te stellen. Nadat ze zijn verwerkt, ontvangt de marktdeelnemer het gewenste resultaat.

Verschillende brokers kunnen verschillende soorten orders aanbieden. Ze bieden marktdeelnemers veel mogelijkheden en verminderen de risico's die gepaard gaan met slippage in de prijs van een actief (de geschatte waarde en de waarde die resulteert uit de verkoop/aankoop kunnen verschillen). In de regel worden de volgende soorten orders gebruikt in de beurshandel:

  • Markt;
  • Limietorder;
  • Stop market orders - stop loss en take profit.

Orders worden onderverdeeld in onmiddellijke orders (FOK), die worden uitgevoerd of geannuleerd, voorzichtig geannuleerde orders (GTC), wanneer het order automatisch wordt uitgevoerd of handmatig wordt geannuleerd, en onmiddellijk uitgevoerde orders (IOC). In dit geval kan de order gedeeltelijk worden uitgevoerd.

Met behulp van orders kunnen marktdeelnemers complexe strategieën opbouwen. Meestal volstaat een basispakket. Elk van de orders heeft zijn eigen specifieke toepassingskenmerken, waardoor traders flexibel kunnen reageren op marktveranderingen en hun portefeuille efficiënt kunnen beheren.

Wat moet je weten over marktorders?

Een marktorder is de snelste en gemakkelijkste manier om te handelen. Het gaat om het indienen van een aanvraag voor onmiddellijke (of bijna onmiddellijke) aankoop/verkoop van activa. Het type effecten en de hoeveelheid worden gespecificeerd. De order wordt vooral gebruikt in gevallen waarin de uitvoering belangrijk is, niet de waarde van de effecten. In dit geval wordt de transactie automatisch uitgevoerd tegen de beste prijs op het moment dat de order wordt opgegeven. Dit kan handig zijn in snelle en volatiele handelsomstandigheden.

Een koop- of verkooporder wordt voornamelijk gebruikt voor transacties met aandelen van bekende emittenten, omdat deze vrijwel onmiddellijk worden verhandeld. Het kan worden toegepast op verschillende financiële instrumenten die op de aandelenmarkt worden verhandeld. Een dergelijke order kan alleen tijdens een handelssessie worden geplaatst.

Het gebruik van verkoop-/kooporders brengt hoge risico's met zich mee. De uiteindelijke prijs van de transactie kan namelijk verschillen van de waarde van het actief die relevant was op het moment van de correctie van de order. Als de order wordt geactiveerd op het moment van een kortstondige waardedaling, zijn aanzienlijke verliezen mogelijk. De prijs kan in 10-15 seconden veranderen, wat de tijd is die meestal nodig is om de order uit te voeren. Een marktorder zorgt voor een snelle verwerking van de order, maar garandeert de waarde van het actief niet.

Vanwege de mogelijkheid van prijsverschuiving gebruiken ervaren handelaren dit type order niet vaak. Het is noodzakelijk om het vereiste bedrag op de effectenrekening te hebben om de transactie uit te voeren. U moet ook rekening houden met de commissie die in rekening wordt gebracht voor de diensten van de broker. Om een kooporder te plaatsen, moet je bovendien ten minste 5% marge van de waarde van het actief hebben. Dit garandeert dat de makelaar de order zal uitvoeren als de prijs verandert op het moment van de transactie.

Wat is een limietorder?

In tegenstelling tot een marktorder impliceert een limietorder de uitvoering van een opdracht in de toekomst, niet onmiddellijk. Het gebruik ervan impliceert de uitvoering van een transactie tegen de opgegeven of beste prijs. Dit soort orders heeft een boven- en onderlimiet voor de waarde van de effecten. De order wordt uitgevoerd wanneer aan de juiste voorwaarden is voldaan. Het gebruik van een dergelijke order vereist geen voortdurende controle van de marktprijzen. Het volstaat om de vereiste parameters in te stellen en te wachten tot ze worden uitgevoerd.

Een limietorder legt de prijs vast waartegen een handelaar bereid is te handelen, maar garandeert de uitvoering ervan. Dergelijke orders worden geplaatst om te kopen en te verkopen. Het is één dag geldig. Als de voorwaarden voor de uitvoering van de order niet zijn gecreëerd aan het einde van de handelssessie, wordt de order geannuleerd. Indien nodig kunt u de volgende dag een nieuwe order plaatsen. Voordelen van het gebruik van limietorders:

  • U hoeft de marktkoersen niet in de gaten te houden;
  • De mogelijkheid om activa te kopen/verkopen met een exact resultaat, waardoor prijsverschuivingen worden vermeden;
  • Een kans om de niveaus van de koersen te bepalen voor het betreden en verlaten van posities, wat bijdraagt aan een meer systematische en strategische benadering van handelen.

Het is noodzakelijk om een limietorder correct in te stellen. Om aandelen te kopen, moet een belegger een prijs onder de marktprijs opgeven, terwijl om ze te verkopen, de prijs hoger moet zijn. Anders wordt de order uitgevoerd tegen de huidige waarde. Limieten moeten binnen redelijke grenzen liggen in vergelijking met de prijs van de activa. Anders kunnen ze onvervuld blijven.

Soorten orders per voorwaarde: stop loss en take profit

Stop orders zijn lopende orders. Dit betekent dat er aan bepaalde voorwaarden moet worden voldaan om ze uit te voeren. Daarom wordt zo'n order in de toekomst uitgevoerd. Dergelijke orders worden gebruikt om mogelijke verliezen te vermijden. Met hun hulp kunt u een strategie opbouwen om zonder verlies te handelen.

Stoporders zijn onderverdeeld in twee groepen: stoporders en stoplimieten. De eerste zijn voorwaardelijk en kunnen niet worden gevonden in het orderboek. Als de koers de ingestelde waarden bereikt, wordt zo'n order van kracht en wordt het een marktorder. Om aandelen te kopen plaatst een handelaar een order boven de marktprijs en om ze te verkopen eronder. Het gebruik van stoporders vereist enige ervaring en een goede voorspelling van koersbewegingen. Het tweede type, een stop-limiet order, omvat de uitvoering van twee orders: een stop en een limiet. Een marktdeelnemer moet twee waarden opgeven. Als de waarde van het actief de stop bereikt, wordt een limietorder geplaatst onder de eerder overeengekomen voorwaarden.

Limietorders zijn onderverdeeld in twee types:

  • Stop loss. Het maakt het mogelijk om verliezen te minimaliseren in geval van ongunstige koersbewegingen. Een trader stelt een prijsniveau in voor een effect, bij het bereiken waarvan de order wordt geactiveerd. In dat geval wordt de positie automatisch gesloten. Bij een aankoop wordt de stop loss onder de transactieprijs gezet en bij een verkoop erboven. Er zijn geen extra kosten voor het opgeven van een dergelijke order. De commissie wordt alleen genomen wanneer de order wordt uitgevoerd. Je kunt de Stop loss-waarde tijdens de handelssessie wijzigen of de order handmatig sluiten.
  • Take profit. Hiermee kan een handelaar winst nemen. Hiervoor wordt vooraf een prijsniveau ingesteld, waarna de positie automatisch wordt gesloten. Zo'n order helpt handelaren om hun inkomen te beschermen en het bereiken van de gewenste waarden te controleren door hun handelssucces te registreren.

Een stop loss is een soort verzekeringspolis voor een handelaar. Het stelt je in staat om de invloed van emoties uit te sluiten tijdens het handelen. Bovendien vermindert het de psychologische druk, wat niet alleen voor beginners maar ook voor ervaren handelaren erg belangrijk is. Een dergelijk hulpmiddel zal niet nuttig zijn voor beleggers die beleggen in effecten in de hoop dat hun prijs op de lange termijn zal stijgen. Bij langetermijnbeleggingen wordt geen rekening gehouden met waardeveranderingen op korte termijn.

Take profit en stop loss kunnen tegelijkertijd worden gebruikt. Dit is handig als het niet mogelijk is om de marktsituatie te volgen.

Conclusie

Een order is een instructie aan de makelaar om een actief op de beurs te kopen of te verkopen. Het wordt verzonden door een handelaar via de applicatie van het handelsplatform. Een handelaar moet het juiste type order kiezen op basis van het type transactie en het gestelde doel. Het is ook noodzakelijk om rekening te houden met de principes van orderuitvoering.

De meest voorkomende ordertypes zijn markt- en limietorders. De eerstgenoemde zorgen ervoor dat een transactie sneller kan worden geopend, terwijl de laatstgenoemde alleen worden geactiveerd wanneer een bepaalde prijs is bereikt, wat meestal enige tijd duurt. Het gebruik van limietorders helpt het risico van prijsverschuivingen in een snel veranderende markt te beperken, wat cruciaal kan zijn voor succesvol handelen.

Stoporders zijn een krachtig hulpmiddel om het beheer van open posities te automatiseren. Ze controleren automatisch transacties, waardoor u winst kunt vastleggen in het geval van een correcte prognose en verliezen kunt minimaliseren in het geval van fouten. Het is belangrijk om te onthouden dat stop loss en take profit alleen kunnen worden ingesteld nadat een transactie is geopend, wat zorgt voor een efficiënter risico- en potentieel winstbeheer bij het handelen op de beurs.

Populaire artikelen

Wat is swing trading?

Steun- en weerstandsniveaus: wat is het en hoe bepaal je ze?

Wat zijn dividenden? Hoe ontvang je dividenden van aandelen?